Bestemmingen waar je dode mensen kunt zien

Er zijn plaatsen in deze wereld waar de levenden in botsing komen met de doden, maar misschien zijn ze niet waar je denkt. In sommige culturen doen families alsof de dood hun deur nooit heeft verduisterd. In andere gevallen helpen de doden zichzelf te mummificeren terwijl ze nog leven. En in een heel vreemd paar delen de twee hetzelfde dak – of de levenden het zich realiseren of niet.

Dainichi-tempel, Japan

Meer dan twee dozijn gemummificeerde monniken waken nog steeds over delen van Noord-Japan. De monniken, sokushinbutsu genoemd, waren beoefenaars van een oude vorm van boeddhisme die zelfverloochening bevordert. Hun mummificatieproces begon in het leven, waarbij ze zich wijdden aan een dieet dat begon met noten en zaden en culmineerde in een dieet van wortels, schors en giftige thee dat vetten en oliën verwijderde, waardoor hun lichaam langzaam in de loop van de tijd werd behouden. De monnik die hier te zien is, is te vinden in de Dainichi-tempel op de berg Yudono.

Roopkund Lake, India

Deze glaciale drinkplaats hoog in de bergen van de Indiase deelstaat Uttarakhand heeft ook een andere naam: Skeleton Lake. Hoewel het meer op meer dan 16.000 voet hoogte ligt, hebben wandelaars er toegang toe via een zesdaagse trektocht. Bij Roopkund liggen de botten van honderden mensen waarvan wordt aangenomen dat ze tot 1200 jaar oud zijn langs de kust. Nog mysterieuzer lijken de overblijfselen twee verschillende tijdperken van de mensheid te vertegenwoordigen, een uit de negende eeuw en een andere van slechts 200 honderd jaar geleden.

Rode Plein, Rusland

Het gebalsemde lichaam van Vladimir Lenin, staatshoofd van de Sovjetregering van 1917-1924, ligt in een glazen sarcofaag op het Rode Plein in Moskou. Lenins Mausoleum trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers en hoewel er geen toegangsprijs is, wordt de altijd aanwezige lijn constant in beweging gehouden. Het mausoleum is geopend van dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Fotografie is binnen strikt verboden.

Sagada, Filipijnen

Mondelinge geschiedenis van het Applai-volk vertelt generaties hangende doodskisten in de Filippijnse provincie Sagada. In Echo Valley hangen kisten van dennenhout met touwen en draden aan kalkstenen kliffen die het landschap domineren. Binnen rusten de lichamen van de doden in foetushouding en verlaten ze de aarde in dezelfde positie waarin ze aankwamen.

Mount Everest, Nepal

Sinds 1922 zijn meer dan 300 mensen overleden tijdens het wandelen op de Mount Everest. De meesten zijn omgekomen door hoogteziekte of uitputting. En tragisch genoeg blijven veel van hun lichamen op de berg vanwege de extreme hoogte en de kosten die gepaard gaan met het vervoer ervan – naar schatting $ 30.000 per persoon. Het is dan ook geen verrassing dat tweederde van de mensen die op de Everest zijn omgekomen, daar in een bevroren graf blijft. De meest dodelijke locatie op de route staat nu bekend als Rainbow Valley vanwege de felgekleurde kledingstukken die worden gedragen door de lichamen van lang verloren zielen die nog steeds op het pad staan.